Alimente. Producătorii de carne de porc anunță scumpiri de 25% la consumator. Ce argumente au procesatorii când spun că prețul crește nejustificat

Alimente. Producătorii de carne de porc anunță scumpiri de 25% la consumator. Ce argumente au procesatorii când spun că prețul crește nejustificat
Publicat: 14/06/2021, 12:59
Actualizat: 14/06/2021, 13:00

În timp ce crescătorii de porci anunță majorări de prețuri la carnea de porc de până la 25% la consumator, din cauza scumpirii furajelor, procesatorii susțin că prețul nu va crește cu mai mult de 5%, pentru că altfel se va reduce semnificativ cererea, aflată pe un trend descendent oricum. 

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a anunțat, săptămâna trecută, o creștere cu minimum 25% a prețurilor la carnea de porc, determinată de prețurile mari din acest an la furaje (cu 25% mai  ridicate în 2021 față de 2020),  din cauza secetei din 2020.

Marele paradox pentru țara noastră este că deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește la nivel european. Și aceasta în condițiile în care undeva la 70% din consum, potrivit datelor din piață,  este asigurat din import la prețuri de „dumping” nu de puține ori.

Procesatorii susțin, însă, că nu putem vorbi de o majorare a prețurilor mai mare de 5%, pentru că vânzările s-ar reduce. Estimările privind o producție bună de cereale, în acest an, ar trebui să țină prețurile pe loc, susține Sorin Minea, preşedintele Federației Romalimenta.

„Sper într-o scădere a preţurilor cerealelor, pentru că, cel puţin în România, pentru 2021 se aşteaptă o producţie bună. Preţurile uleiului, pâini şi zahărului au crescut din cauza preţurilor record la cereale, dar se aşteaptă o plafonare. Preţul cărnii de porc nu va creşte sau, dacă o va face, va fi de 3-4%, nu vor fi creşteri exponenţiale, pentru că ar micşora consumul. Anul acesta, industria alimentară nu-şi va reveni, ci o va face abia în doi ani”, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Minea, fondatorul producătorului de preparate din carne Angst.

Scade consumul

În contextul unui an dificil cum a fost  2020, România a înregistrat o scădere a importurilor de carne de porc de circa 50.000 tone, ceea ce s-a văzut imediat în micșorarea consumului, susține preşedintele Secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van.

Astfel, dacă în urmă cu trei ani,  țara noastră importa 332.000 de tone de carne de porc, anul trecut, volumul s-a micșorat până la 280.000 de tone de carne, potrivit datelor ASAS. În același timp, s-a redus și consumul de la 732.000 de tone, în 2019, până la 675.000, adică fix cu ce nu s-a importat, de vină fiind și creşterea cu 25% a preţului la import, a mai arătat Ilie Van.

Dacă ținem cont de faptul că piața chineză cere tot mai multă carne de porc, iar  producția la nivel mondial nu este pe un trend crescător, –  anul trecut, de exemplu, producţia de carne a fost estimată în scădere faţă de 2019 şi 2018,  până la circa 333 de milioane de tone de carne, – piața cărnii de porc se anunță tot mai complicată.  Excepția ar putea constitui carnea de pasăre, singurul sector care a raportat creștere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×